Terrassen danner rammen om sommerens udeliv, men stemningen bestemmes i høj grad af, hvilke sommerblomster og krukker du vælger til terrassen. Bestemt dig for en stil og holde dig til én, allerhøjest to, farver, så har du en vellykket sommerstemning.

 

I stedet for at lade indkøbet af sommerblomster være overladt til en kombination af tilfældigheder og impulskøb, så bestem dig til, hvilken stemning og farve du ønsker på terrassen, inden du drager på indkøb. Udvalget af sommerblomster er stort, så det kan også være en god ide først at tage ud at ose i flere butikker, for at få et overblik. Hjemme igen kan du så bedre sammenholde indtrykkene, inden du bestemmer dig. 

Flot samspil i lyse toner.
Farver og former skal gerne tale sammen og ikke prøve på at overdøve hinanden. Husk også at mange af vores stueplanter klarer sig glimrende udenfor om sommeren. Her har hortensia, roser og margeritter fået selskab af pletter i luften (Muehlenbeckia complexa).

Kunsten at skabe en vellykket helhed handler nemlig først og fremmest om disciplin. Det gælder om at vælge en stil og en farveholdning – og om at holde sig til den, så der ikke opstår signalforvirring. Lad farverne og formerne tale, men lad dem ikke snakke i munden på hinanden. Er du så heldig at have flere terrasser eller hyggekroge i haven, kan du jo give dem hver deres farvespektrum.

De forskellige blomster kan selvfølgelig plantes sammen i en krukke, men du kan også plante hver art i sin krukke. Det giver et roligere indtryk, når ens planter danner større flader. Det trick genfinder man ofte i parkernes store staudebede. Derefter kan du så sætte krukkerne tæt sammen til en smuk helhed. Det er en fleksibel løsning, der gør det nemmere at skifte ud i plantevalget hen over sommeren. 

Pink dahlia i pink balje.
Udbudet af planter til sommerens krukker udbygges hele tiden. Georginer (Dahlia) kan fx købes fix og færdig lige til at plante ud i en matchende plastbalje.

En lys og romantisk sommerstemning skaber du med lette tone-i-tone kombinationer, hvor hvide eller pudderfarvede nuancer dominerer. Virkningen bliver markant, når du lader den samme farveholdning gå igen i hele indretningen. Vælg blomster i hvide og pudderfarvede nuancer og understreg med bladplanter med elegant, sølvfarvet løv.

Hvis du mere er til minimalisme med kulør, skal du se dig om efter planter med iøjnefaldende skulpturel vækst og blomster i lækre pangfarver. Orange, pink og citrongul virker som en vitaminindsprøjtning, når farverne sætter prikken over i’et i et minimalistisk gråt univers domineret af flisernes rene linjer og stramme former. Virkningen bliver flottest, hvis du styrer dig og ikke går amok i farver, men holder dig til en enkelt eller to og lader den gå igen i blomster og krukker og måske i puderne til havemøblerne. 

Gå ikke amok i et væld af farver.
Hold dig til én, allerhøjst to farver, og lad eventuelt farven gå igen i havemøblernes hynder eller andre genstande på terrassen.

Endelig er det værd at huske på, at mange af havens stauder, heriblandt prydgræsserne, og mange af vores stueplanter egner sig fortrinlig til terrassens solbeskinnede krukker.

Læs også: Brug stuens potteplanter i haven 
                  Stueplanter på sommerferie 
                  Græsserne kommer
Lagt på Havebureauet.dk 19.05.2008
© Havebureauet
Tekst, fotos, grafik, m.m. må ikke gengives andre steder
uden forudgående skriftlig aftale med Havebureauet.
 
 Tilbage | Top

Sidst opdateret 17. oktober 2009