Mens haven ligger i dvale går ventetiden med at drømme om, hvordan haven skal se ud i det kommende år. Om haveplanen så kun findes oppe i hovedet eller som nogle løse skitser er en smagssag. Men du kan faktisk også få specielle computer-programmer til at lave haveplanen på.

 

Måske synes du, at det er rent tidsspilde at lave en haveplan på computer. Men i modsætning til den fysiske tegning, så har computerprogrammerne en hel del mere at byde på. Du kan fx. tage en virtuel gåtur rundt i din nye have og se den fra alle vinkler. På den måde kan du allerede før det første spadestik er taget se, om du har placeret nogle ting forkert, få rettet "fejlen" i tide og spare arbejde og megen ærgelse. Det vil også mange gange være muligt at kombinere haveplanen med digitale fotos af dit hus m.m., så den blive meget realistisk.

En anden nyttig funktion viser, hvordan haven kommer til at se ud gennem et helt år. Nu bliver det pludselig meget nemmere at se, om der er et jævnt blomsterflor i bedene hen over sommerhalvåret eller om der måske skal skiftes lidt ud, så der ikke opstår for mange blomsterløse perioder. På samme måde er det ofte også muligt at få vist træer og buskes størrelse mange år frem i tiden, så du på forhånd ved, hvornår de begynder at fylde for meget eller at tage udsigten. 

Designprogram
Fra skitse til færdigt resultat. Softwareprogrammer til at designe haveplaner
kan også indeholde skabeloner til terrassen.
Skærmprint fra Punch! Software/Master Landscape Pro.

Endelig kan nævnes, at nogle af programmerne giver mulighed for at søge efter planter alt efter voksested fx. til skygge eller måske tværtimod tørketolerante planter. Hvor mange planter de enkelte softwareprogrammer har i databasen varierer meget, men der vil som regel være mulighed for selv at lægge flere planter ind.

Desværre har det ikke været muligt at finde noget dansk softwareprogram til havedesign, så de nævnte er alle på engelsk på nær en enkelt på svensk. Listen er ikke fuldstændig idet de enkelte programmer udelukkende er valgt, fordi producentens hjemmeside giver mulighed for at se en nogenlunde detaljeret gennemgang af programmets funktioner. Af de viste programmer er kun BBC´s Virtual Garden gratis.


Softwareprogrammer for design af haveplaner:


Læs også: Fif og fiduser til haveplanen
 
© Havebureauet
Tekst, fotos, grafik, m.m. må ikke gengives andre steder
uden forudgående skriftlig aftale med Havebureauet.
 
 Tilbage | Top

Sidst opdateret 12. februar 2010