Efeu har ofte haft rollen som kamuflage over arkitektoniske brølere eller som det grønne, anonyme fyld. Nu er vedbend, som efeu også kaldes, imidlertid blevet in, fordi planten symboliserer enkelthed og oprindelighed. 

 

For nogle mennesker er efeu en trist dunkelgrøn plante med for voldsomme blade og mest egnet til at dække arkitektoniske synder. Men folk, der har det sådan, bør åbne øjnene og se, hvad der sker, når solen skinner gennem bladhænget og danner et dansende kniplingsværk af lys. 

Efeu
Efeu må ikke længere nøjes med biroller, men har endelig fået hovedrollen midt på scenen.

Det er også umagen værd at kigge nærmere på selve planten. For efeu, der også kaldes vedbend og officielt er født med navnet Hedera, er blevet udviklet meget i det seneste tiår. Nu fås den med blade, der varierer fra yndigt hjerte- til frækt stjerneformet med spidser, der kan være lange eller korte, flade eller krøllede.
 
Grønt og varmt univers
- Den helt mørkegrønne udgave eksisterer endnu, men den lysere, ensfarvede saftiggrønne er blandt favoritterne i Skandinavien og Tyskland, fortæller Henrik Bøg Madsen. Han og hans kone Pia er indehavere af Europas næststørste efeu-gartneri, MultiGreen.dk A/S. Det har sin hovedproduktion nær Odense, fordelt på bl.a. syv drivhuse så enorme, at firmaet har købt cykler, så de 40 ansatte døgnet rundt kan komme hurtigere omkring indendørs. Gartneriet producerer 40.000 efeuplanter om dagen, fordelt på 20 sorter, og sælger dem til hele EU samt adskillige andre lande.

Henrik Bøg Madsen
40.000 efeuplanter bliver det til hver dag på Henrik Bøg Madsens gartneri, MultiGreen.dk A/S nær Odense.

Mens Henrik Bøg Madsen viser rundt i sit grønne og mindst 20 grader varme univers, fortæller gartneren, at fx sydeuropæere og briter har en forkærlighed for blade med en hvidlig farvetegning til både inde- og udebrug. Nordeuropæerne lader til gengæld gerne arter med gul marmorering klatre op ad gulstensmure for at skabe liv og farvesammenhæng.

Trend: fordybelse og natur
Netop detaljerne - de let udviskede tegninger og fine linjer i et blad, dets smukke og enkle form eller stænglens farvespil - er med til at gøre efeu ekstra populær for tiden. Den stigende interesse skyldes bl.a., at forbrugerne søger afslappet fordybelse i oprindeligheden og planternes poesi. Tendensen kan bl.a. aflæses på møbel- og kjolestoffer, hvor print med blade og rødder har bredt sig.
Traditionel, enkel fauna i nye sammenhænge er et hit, og grøn, gerne på lys baggrund en af tidens helt store farver.

Efeu har ikke behov for at føre sig frem med skrigende kulører eller truttende trompeter, den har ingen nykker, hverken pasningsmæssigt eller med hensyn til stil. Derfor er den perfekt, hvis man vil lege med kreative udtryk. Man kan, fx ved hjælp af beskæring eller snoning om ståltråd, forme den, som man vil.

Man kan også opleve, hvordan planten ændrer udtryk, når den kommer i en anden skjuler: Sæt den i mat zink eller rustik flet, og den bliver rå. Placér den i en krukke eller en højglanslakeret konservesdåse i en pangfarve, og den bliver trendy. Stil den i sandblæst glas, og den sender signaler om poesi, mens en skjuler af kobber eller messing giver planten varme og elegance.

Pynt der renser luften
Blomsterdekoratører har i flere år brugt Hedera i fx brudebuketter, opsatser og bordpynt for at tilføje fylde, længde og elegance. Det er en tendens, vi kommer til at se mere til. Som lange baner, liggende på et bord eller snoet om en sammenrullet serviet eller en lysestage. Det er en billig og effektfuld dekoration, der passer til alle stilarter og enhver lejlighed.

Et element af efeus nye popularitet ses også i haver og parker, hvor den hurtigt voksende plante placeres lige op ad opretstående flethegn eller metalnet. På få måneder kan den skabe grønne omgivelser i en højde, det ville tage en hæk flere år at nå.

Til folk, der elsker at have grønt i haven, men ikke orker at luge, har Henrik Bøg Madsen desuden dette fif: Læg plastic, skær kryds i det med passende mellemrum, og plant efeu i hullerne. I løbet af kort tid har planterne bredt sig, så man ikke kan se underlaget mere, og man har et flot helårs-bunddække uden ukrudt.

Gartneren slutter af med en opfordring til, at man sørger for sundere indeklima ved at placere en efeu i stuen: En undersøgelse fra American College of Allergy, Asthma and Immunology viser, at planten på 12 timer kan fjerne næsten 80 procent af alle skimmelsvampesporer. Planten suger tilsyneladende stofferne til sig og lagrer dem i sine rødder.
Lagt på Havebureauet.dk 16.05.2007
© Havebureauet
Tekst, fotos, grafik, m.m. må ikke gengives andre steder
uden forudgående skriftlig aftale med Havebureauet.
 
 Tilbage | Top

Sidst opdateret 7. april 2009