Den ligner en hawaiiblomst og er da også en halvfætter til den kendte stueplante. Men syrisk rose hører til ude i haven, hvor den vinterhårdføre busk kan blive op til 3 meter høj og hver sensommer pryder haven med et blomsterflor af tropiske dimensioner.

 

Syrisk rose (Hibiscus syriacus) stammer slet ikke fra Syrien, sådan som navnet ellers kunne tyde på. Men det troede man engang, indtil man fandt ud af, at den eksotiske blomst i virkeligheden kommer fra Kina og Indien. Navnet har den dog fået lov at beholde, men uanset navn så er den blomstrende busk en oplevelse i enhver have. 

Syrisk rose også kaldet havehibiscus blomstrer i op til 6 uger og fås bl.a. med blå blomster.

Ligheden mellem syrisk rose og hawaiiblomsten er slående og derfor kaldes syrisk rose da også tit have-hibiscus eller have-hawaiiblomst. De tilhører faktisk samme plantefamilie, men er to forskellige arter med hver deres vækstbetingelser. Mens stueplanten ikke vil klare selv en mild dansk vinter, så bider det ikke syndeligt på syrisk rose. Den kan fryse tilbage, men ellers er det kun unge planter, der behøver egentlig beskyttelse om vinteren.

En anden forskel ses på blomsterfarverne. Hvor stærke gule og røde farver ikke er ualmindelige hos hawaiiblomsten, så kan syrisk rose diske op med adskillige blå og lilla nuancer. Men de fleste sorter af syrisk rose har rosafarvede eller hvide blomster, som også kan være mere eller mindre fyldte. 

Pleje:
Syrisk rose kan ikke plantes hvor som helst. Den skal stå varmt og beskyttet mod vinden. Plant den op ad en sydvendt mur i fuld sol. Jorden må gerne være let, men næringsrig. Selvom syrisk rose gerne vil have det lidt tørt, så er det altså ikke nogen ørkenplante. Ved langvarig tørke risikerer man, at blomsterknopperne falder af, hvis den ikke bliver vandet.

Under de rette vækstbetingelser kan syrisk rose blive en opret busk på op til 3 meters højde alt efter sorten. Man skal være opmærksom på, at planten har et temmeligt sent løvspring. Så lad være med at erklære den død allerede først på foråret. Den sene start betyder også, at blomstringen først begynder sidst i juli og hen i august. Til gengæld kan man nyde de fantastiske blomster i op til 6 uger.

Syrisk rose er i øvrigt Sydkoreas nationalblomst og indgår både i nationale emblemer og nationalhymnen. Blomstens navn på koreansk betyder udødelighed.
 
Share 
 
© Havebureauet
Tekst, fotos, grafik, m.m. må ikke gengives andre steder
uden forudgående skriftlig aftale med Havebureauet.
 
 Tilbage | Top

Sidst opdateret 26. juli 2013